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Personal Property Activity HQ FAQ Regarding Stop Movement 
(CAO: 25 March 2020) 

 

Q: Will the Vehicle Processing Center (VPC) accept a SQ/CC exception to-policy (ETP) 

memorandum for shipping vehicles, in the event that the member is required to move (i.e., 

humanitarian, etc.) as outlined in the PPA HQ Advisory 20-008? 

 

A: Yes. USTRANSCOM Advisory 20-0058B states, DoD customers should contact the VPC to 

confirm office hours prior to dropping off their vehicle. Where applicable, and in accordance with 

procedures (paragraphs 5-11), DOD customers should seek an exception-to-policy prior to 

dropping off their vehicle at a VPC for shipment. This applies to all shipments to/from all locations 

worldwide. If applicable, a copy of the exception-to-policy memo must be provided to the VPC. 

 

Q: Does a member need both a GO letter to travel and a SQ/CC letter to move their property? 

 

A: No. If a member has a GO letter, then the personnel identified in the letter may travel and their 

personal property may be shipped with this GO letter.  Members requiring a GO letter are not 

allowed to travel without it.  A SQ/CC letter only allows property to move, not personnel. 

 

Q: What is the procedure for requesting an exception-to-policy for a shipment when they do not 

have a GO/SES letter? 

 

A: USTRANSCOM Advisory 20-0058B states exception-to-policy letters are approved by the 

Squadron Commander, First Sergeant or equivalent for staff positions.  Once the exception-to-

policy is approved, the letter is provided to the Personal Property Office to proceed with the 

shipment. 

 

Q: If an OCONUS member with free government provided loaner furniture and utensils is PCSing 

to CONUS without access to free household goods in CONUS, is this adequate justification for an 

ETP?  What is considered a financial hardship? 

 

A: Yes. The lack of personal property in CONUS would force families to spend more time in 

hotels or rent loaner furniture which would drive greater expenses on members.  This is a financial 

hardship, thus ETP authority is delegated to SQ/CC or First Sergeants.  It is impossible to list every 

circumstance where hardships are incurred due to the delay in shipping personal property, thus this 

decision is delegated to SQ/CCs or First Sergeants.  Additionally, SQ/CCs or First Sergeants must 

ensure that prolonged separation of the member from their personal property also doesn’t create 

hardship on the member which is why they are in the validation chain. 

 

Q: Do members shipping in progress, retiring, separating, BLUE BARK, or medical need an ETP 

letter to continue shipping their personal property?  

 

A: No.  See USTRANSCOM and PPA Advisories. 
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Q: Is there a battle rhythm established for this stop movement to disseminate guidance aside from 

PPA HQ/USTRANSCOM for guidance updates? 

 

A: USTRANSCOM host monthly meetings to provide updates related to personal property 

movement. In addition, PPA HQ/CC host weekly teleconference with AF led JPPSO leadership to 

address questions/concerns.  Further inquiries can be directed to PPA HQ Customer Service at 

210-652-3357 or via email at ppahq.ppec.customerservice@us.af.mil. 

 

Q: Is there a plan for AFPC to adjust DEROS once stop movement is lifted to avoid saturating the 

industry with moves? 

 

A: Please refer to MyPers Stop Movement Guidance or local Personnel Officer regarding DEROS 

and personnel movement availability.  https://mypers.af.mil/app/answers/detail/a_id/46624 

 

Q: What exception to policies have been authorized for stop movement of personal property? 

 

A: Refer to PPA HQ Advisory 20-008A to view 6 current exemptions for movement of personal 

property.  

 

Q: Are Bluebark shipments exempt from the Stop Movement order? 

 

A: Yes. Bluebark shipments are authorized to continue IAW PPA HQ Advisory 20-008A.  

 

Q: Is there a list of personnel who are deemed mission essential?   

 

A: View MyPERS at https://mypers.af.mil/app/answers/detail/a_id/46624.  

 

Q: Will storage in transit (SIT) at origin, to include extensions, be authorized?  

 

A: Yes. SIT may be authorized with extensions on a case by case basis. Contact your local Personal 

Property Shipping Office for details.  

 

Q: To reduce contact with members, can Quality Assurance inspections be accomplished over the 

phone versus on-site? 

 

A: Yes. Refer to PPA HQ Advisory 20-008 which yield LRS/CC, Transportation Officer and 

Distribution Flight leadership to determine when to institute telephonic inspections IAW AFI 24-

602, Volume 4, Personal Property Movement, Chapter 14, para 14.8. Guidance applies to 

APS/CC, where applicable.  

 

Q: To reduce contact with members, can Counseling be accomplished over the phone versus 

face to face? 

 

A: Yes. Refer to PPA HQ Advisory 20-008 which recommends use of virtual means to such as 

Skype, when available, in accordance with MICT Communicator AFI 24-602, Volume 4, 

Personal Property Movement, question 5. 
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Q: Will drivers be screened prior to packing/picking up member’s property?  

 

A: Transportation Service Providers have implemented safety provisions for screening their 

employees prior to dispatching to members’ residence. 

Q: Will I still be able to receive my POV with the stop movement in effect? 

 

A: IAW USTRANSCOM Advisory 20-0058A para 3, personal property deliveries, in addition to 

POV pick-ups, will continue as scheduled. However, members should contact the VPC and local 

leadership prior to travel to ensure there are no pickup restrictions.  Also, follow the travel 

restrictions listed at https://mypers.af.mil/app/answers/detail/a_id/46624 

 

 

Q: Is there an exception to policy letter template? 

 

A: No.  Leadership that is authorized to develop their own letters locally.  

 

Q: Does the Stop Movement affect shipments when the member has reported to the new PDS? 

 

A: No. If the member has reported to the new PDS, their property should move to the PDS. 

 

Q: If a member cleared their old PDS prior to the Stop Movement Order, can they schedule a 

pickup of their property for shipment to the new PDS? 

 

A: Based on case by case basis. The member will need to contact their local Transportation Office 

for the most up to date information on shipment restrictions. Member will need to verify their 

orders have not been cancelled, modified or revoked.   

 

Q: Can a member schedule a delivery from SIT or NTS? 

 

A:  Yes. USTRANSCOM Advisory 20-0058B para 4 states deliveries will continue. 

 

 

 

 


